ДОГОВОР ЗА МАКЕДОНСКАТА ИДНИНА!

Македонско-грчкиот договор е историски најдобра и фер шанса за граѓаните на Македонија. Договорот е влог во македонската иднина, со кој го расчистуваме патот на нашата земја за влез во НАТО и за почеток на преговори за ЕУ.

Стануваме член на семејствата на НАТО и ЕУ нациите кои уживаат силен економски развој.

Со Договорот носиме подобар живот за сите граѓани и го чуваме богатото историско и културно наследство кое ја има направено нашата македонска нација славна.

МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ Е ЗАШТИТЕН!

Договорот го гарантира правото да се определуваме како МАКЕДОНЦИ. Нема повеќе оспорувања.

Според членот 7 од Договорот, македонскиот идентитет ги отсликува нашата територија, јазик, народ, со сите атрибути, со своја историја, култура и наследство.

МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ЗАШТИТЕН!

Според членот 1 од Договорот, официјален јазик на нашата држава е „македонски јазик“, кој е преведлив на сите јазици (на пример, на англиски јазик „Macedonian language“). Без никаква фуснота со дообјаснување!

Македонскиот јазик е потврден – идентитетот е зачуван.

НЕМА ВЕЌЕ ФИРОМ!

Со исполнување на Договорот ќе престане да важи референцата FYROM (ПЈРМ) и нашата земја ќе биде заведена во Обединетите Нации (ОН) под името Република Северна Македонија, преведено на сите јазици.

ХИМНАТА, ГРБОТ И ЗНАМЕТО НЕ СЕ МЕНУВААТ!

Државните симболи не беа дел од преговарачкиот процес.

„МК” – „МКД” ОСТАНУВААТ МЕЃУНАРОДНО ПРИФАТЕНИ И ПРЕПОЗНАТЛИВИ КОДОВИ!

Кодовите на земјата остануваат МК и МКД, како што е официјално определено од Меѓународната организација на стандардизација (ISO).

ДОБИВМЕ ПОКАНА ЗА ЧЛЕНСТВО ВО НАТО. НИЕ ЌЕ БИДЕМЕ 30-ТА ЧЛЕНКА НА СОЈУЗОТ!

Поканата беше заглавена од 2008 година. Со Договорот ја отстранивме последната пречка за нашето членство во НАТО.
Ни се гарантираат сигурноста, безбедноста и економскиот развој.

 

ЌЕ ЗАПОЧНЕМЕ ПРЕГОВОРИ ЗА ЧЛЕНСТВО ВО ЕУ, ПОДГОТОВКИТЕ СЕ ВО ТЕК!

Имаме кандидатски статус од 2005 и од 2009 добиваме препораки од Европската комисија. За прв пат добиваме датум за почеток на преговорите за членство, како резултат на Договорот со Грција.

ДОГОВОРОТ ОБЕЗБЕДУВА МАКЕДОНСКО-ГРЧКО ПРИЈАТЕЛСТВО И СОРАБОТКА!

Договорот ја зголемува културната соработка помеѓу Македонија и Грција во делот на уметностите, танцот, киното, музиката, театрите и спортот. Го олеснува патувањето преку модернизирање и изградба на нови гранички премини. Ја зголемува соработката помеѓу двете држави во борбата против организираниот и прекуграничниот криминал, како и тероризмот и економскиот криминал.

Прочитај го и ти Договорот и увери се во неговата содржина.
Не дозволувај друг да одлучува во твое име!

ПРЕЗЕМИ ГО ДОГОВОРОТ

Македонски јазик – признат и рамноправен

Почитувани граѓани, прочитајте го македонско – грчкиот договор: vlada.mk/mkgrdogovor

Во него стои дека нашиот македонски јазик се потврдува како официјален и ќе се преведува на сите други јазици
(пример – „Macedonian language“).

#ФактиЗаДоговорот

Posted by Zoran Zaev on Wednesday, August 8, 2018

Македонските химна, знаме и грб не се менуваат!

Македонските химна, знаме и грб не се менуваат!

Државните симболи никогаш не беа дел од преговарачкиот процес, ниту се дел од договорот.

Прочитај го и ти договорот и увери се, не дозволувај друг да одлучува во твое име: vlada.mk/mkgrdogovor

Posted by Zoran Zaev on Friday, August 10, 2018

Нема веќе блокади – одиме напред во НАТО и ЕУ!

Со договорот ја минуваме најтешката пречка за членството во ЕУ. Нема веќе блокади – добивме датум за почеток на преговори и покана за членство во НАТО. Македонија ќе биде дел од обединета Европа – засекогаш!

Прочитај го договорот: vlada.mk/mkgrdogovor

#MKвоЕУ #МКвоНАТО

Posted by Zoran Zaev on Saturday, August 11, 2018

Нема веќе блокади – одиме напред во НАТО и ЕУ!

Со договорот ја минуваме најтешката пречка за членството во ЕУ. Нема веќе блокади – добивме датум за почеток на преговори и покана за членство во НАТО. Македонија ќе биде дел од обединета Европа – засекогаш!

Прочитај го договорот: vlada.mk/mkgrdogovor

#MKвоЕУ #МКвоНАТО

Posted by Zoran Zaev on Saturday, August 11, 2018

Македонија во НАТО и ЕУ – Силна економија и подобар живот!

Влезот во ЕУ и НАТО гарантира нови инвестиции и нови бизнис можности – Силна економија и подобар живот за сите граѓани.
Време е за одлука. Одиме напред во НАТО и ЕУ!

Прочитај го договорот: vlada.mk/mkgrdogovor

#MKвоЕУ #ПридобивкиОдЕУ

Posted by Zoran Zaev on Tuesday, August 14, 2018

 

Како дел од НАТО, македонската сигурност е обезбедена, територијалниот интегритет гарантиран, а границите зацврстени.

#МКвоНАТО #ФактиЗаДоговорот

Posted by Zoran Zaev on Saturday, August 18, 2018

Република Македонија во НАТО, рамо до рамо со нашите пријатели и сојузници од САД

Со нашиот влез во НАТО застануваме рамо до рамо со нашите пријатели и колеги од Соединетите Американски Држави, како полноправни сојузници со кои ги делиме одговорностите но и бенефитите.

Македонската војска го запечатува угледот кој го заслужува, гордо носејќи го НАТО амблемот на македонските униформи.

#МКвоНАТО

Posted by Zoran Zaev on Sunday, August 26, 2018

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, одговара на вашите прашања:

 

ВО ЖИВО: Министерот Димитров одговара на вашите прашања, поврзани со Договорот меѓу Република Македонија и Грција

Posted by Никола Димитров – Nikola Dimitrov on Thursday, August 23, 2018