Министерката Шекеринска од Свети Николе: На 30 септември граѓаните ќе донесат вистинска одлука за иднината

Министерката Радмила Шекеринска денеска во Свети Николе разговараше со Светиниколчани за претстојниот референдум, а се сретна и со градоначалникот на општината.

„На 30 септември имаме шанса да обезбедиме Македонија да биде безбедна, стабилна држава, да не се грижиме за тоа дали ќе не биде, дали ќе ги зачуваме истите граници, дали ќе ја зачуваме стабилноста, но во исто време и да и гарантираме на нашата земја повеќе пари за патишта, повеќе пари за локална инфраструктура, подобро платени работни места, подобро образование и здравство. Ова се теми за кои мора да дискутираме и ова се теми на кои сите други држави кои станаа членки на НАТО и ЕУ, веднаш забележаа позитивни резултати“, рече министерката.

 

Шекеринска истакна дека референдумот на 30 септември е важен за да им се обезбедат истите привилегии на младите во Македонија, што ги имаат младите во земјите-членки на НАТО и ЕУ, да се обезбедат европските средства и фондови за државата и за општините. Министерката истакна дека вратите за нашата држава се отворени, факт кој го потенцираа сите светски политичари и влијателни луѓе кои ја посетија Македонија.

„Успеавме да ја отвориме вратата за Македонија, но дали ќе го преминеме прагот, дали ќе ги добиеме тие средства, дали ќе ги добиеме тие шанси зависи од граѓаните на нашата земја. Затоа повикот ми е до сите граѓани на Република Македонија, да го искористат своето право на глас, затоа што одлуката на 30 септември ќе ја донесат оние кои ќе излезат да гласаат“, рече Шекеринска.

Министерката повика граѓаните да го искористат демократското право на глас – за или против, и додаде дека Владата ќе го почитува мислењето на мнозинството граѓани кои ќе го искористат своето граѓанско право. „Сметаме дека на тој начин Македонија ќе стане и подемократска, но она што е најважно подобра земја, побогата земја, земја која што ќе создава шанси за своите млади“, заклучи министерката Шекеринска.