Политички партии

 • Социјалдемократски сојуз на Македонија
 • Нова социјалдемократска партија
 • Либерално демократска партија
 • Обединети за Македонија
 • Партија за движење на Турците
 • Партија за целосна еманципација на Ромите
 • Демократски сојуз на власите во Македонија
 • Санџачка лига Српска странка во Македонија
 • Граѓанско либерална партија на Македонија
 • Нова алтернатива
 • Партија за економски промени 21
 • Партија на обединети пензионери и граѓани
 • Партија за европска иднина
 • Достоинство – Партија за општествен и економски напредок
 • Демократска обнова на Македонија
 • Турска демократска партија
 • Беса (Африм Гаши)
 • Демократска партија на Албанците
 • ВМРО Народна партија
 • Демократска унија за интеграција
 • Сојуз на Ромите од Македонија
 • Демократски сојуз
 • Српска напредна странка
 • Граѓанско демократска унија
 • Национална демократска преродба
 • Бошњачки демократски сојуз
 • Социјалдемократска унија
 • Унитети
 • Oбединета партија за еднаквост на Ромите

Граѓански организации

 

 • Агро – Баница
 • Агрострумешница
 • Аквила Ауреа Македонија
 • Асоцијација за демократски иницијативи
 • Асоцијација за заштита на цивилното општество и социјално загрозени категории граѓани Меѓународен сојуз Скопје
 • Бошњачки Истражувачки Центар Лилиум Босниакум
 • Граѓанска Асоцијација Битола
 • Евро-Атлантски совет на Македонија
 • Европски центар за соработка, толеранција и развој Гостивар
 • Еколошко друштво Виножито – Штип
 • Женска граѓанска иницијатива КЛЕ
 • Здружение Глобал Битола
 • Здружение Доверба Куманово
 • Здружение Женски форум Тетово
 • Здружение Извор Кратово
 • Здружение Иницијативен глас Прилеп
 • Здружение МАЦЕФ-Центар за енергетска ефикасност на Македонија
 • Здружение Млади европски федералисти Македонија
 • Здружение за економско-политички истражувања и анализи Квантум Прима Кавадарци
 • Здружение за култура и уметност Сцена, Струмица
 • Здружение за култура и уметност Факултет за работи што не се учат
 • Здружение за локален развој Акција Плус Ресен
 • Здружение за меѓународна младинска соработка Интерактив – Битола
 • Здружение за методолошко-општествени истражувања и анализи АТМА СМОНГ Кавадарци
 • Здружение за мултикултурна интеграција Инклузија Охрид
 • Здружение за наука и култура НОВА
 • Здружение за одржлив развој СФЕРА Македонија
 • Здружение за поттикнување на економскиот и културниот развој ЕРЦ СОРАБОТКА Битола
 • Здружение за развој, истражувања и анализа Зелена Лупа
 • Здружение за развој и унапредување на општеството Граѓанска иницијатива за рурален развој, Македонска Каменица
 • Здружение за унапредување и развој на земјоделието Проагро фармери, Струмица
 • Здружение за ширење на демократија и демократски принципи во општеството Проект ЕУ, Кавадарци
 • Здружение на балканските Египќани во Македонија Охрид
 • Здружение на граѓани Гласно – Штип
 • Здружение на граѓани за заштита на животната средина Екозвон
 • Здружение на граѓани Контрапункт
 • Здружение на граѓани Легис – Скопје
 • Здружение на граѓани Македонски Центар за Евро-атлантски интеграции Скопје
 • Здружение на граѓани на текстилните, кожарските и чевларски работници Гласен текстилец, Штип
 • Здружение на граѓани Романи Чакра Скопје
 • Здружение на граѓани Сирма, Куманово
 • Здружение на граѓани Џудо клуб Пролетер Прилеп
 • Здружение на земјоделски производители Агросојуз Василево
 • Здружение на инвалиди Шпреса
 • Здружение на инвалидски пензионери – Штип
 • Здружение на медицински сестри, техничари и акушерки на Република Македонија
 • Здружение на самохрани мајки
 • Здружение на слепи лица Битола
 • Здружение на Роми Авена
 • Здружение на Ромите Черења Штип
 • Здружение на учесници во вооружените дејствија при одбрана на суверенитетот на Р.М. 2001-2002
 • Здружение Национален ромски центар
 • Здружение против дискриминација Женска солидарност Ресен
 • Здружение Ромски Деловен Информативен Центар Македонија
 • Здружение Центар за стратегии и развој Пактис, Прилеп
 • ЗРА Пијанечки глас Делчево
 • Здружение фолклорна група Копачка
 • Институт за европска политика
 • Институт за социолошки анализи
 • Институт за општествени и хуманистички науки – Скопје (група истражувачи)
 • Институт за човекови права Скопје
 • Интернационална Ромска Унија – Сектор за Македонија
 • Италијански културен центар Џакомо Леопарди Струмица
 • Клуб за гимнастички спортови Партизан Штип
 • Клуб на млади лекари
 • Комитет за заштита на правата – Скопје
 • Културна ризница
 • Културно уметничко друштво „Благој Петров Караѓуле“ Битола
 • Културно уметничко друштво Џеладин Зекири – Тетово
 • Младинска алијанса – Тетово
 • Младинска културна асоцијација на Бошњаците во Македонија
 • Младински културен центар – Битола
 • Младински културен центар – Тетово
 • Национален совет за родова рамноправност
 • НВО Кхам Делчево
 • Организација за граѓански активизам Центар за граѓанска перспектива, Тетово
 • Организација на жени на Општина Битола
 • Организација на жени од Струмица
 • Организација на жени – Штип
 • Прогрес – Институт за социјална демократија
 • Профицио – Мултиетинчка толеранција
 • Ромски едукативен центар Амбрела
 • Ромски културен и едукативен центар Тернипе Делчево
 • Ромски центар Састипе – Здравје, Берово
 • Ромско хуманитарно здружение на жени КХАМ Куманово
 • Рурална коалиција
 • Сојуз на борци од Народноослободителната и антифашистичка војна на Македонија 1941-1945 и на граѓани продолжувачи во општините Охрид и Дебрца
 • Транспарентност Македонија
 • Унија за култура на Власите од Македонија
 • Фондација Метаморфозис
 • Фондација ЦЕЕД Хаб Скопје
 • Форум за истражување на безбедносни политики Секуритас, Битола
 • Форум на Бошњаците
 • Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија
 • Храна за сите – Банка за Храна Македонија
 • Хуманитарно и добротворно здружение на ромската интелигенција – Англунипе
 • Хуманитарно здружение Мајка, Куманово
 • Хуманитарно здружение на младите Роми – Штип
 • Центар за меѓуетничка толеранција и бегалци
 • Центар за одржлив развој на заедницата Дебар
 • Центар за современи уметности Скопје
 • Центар за современа ликовна уметност од Прилеп
 • Центар на активисти со хумани односи
 • Шаховски клуб „4-ти Ноември“ Битола