Премиерот Заев од Виница: На 30 септември, секој глас ЗА носи подобра иднина!

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, вчеравечер, од центарот на Виница, ги повика Виничани на 30-ти септември масовно да ја поддржат европската иднина на Македoнија, истакнувајќи ја натпратиската важност на овој референдум, кој треба да го обедини македонскиот народ на европскиот пат кон подобра иднина за сите.

Од оваа одлука, како што рече премиерот Заев зависи иднинта на нашиот народ и иднината на нашата Македонија.

„Оваа одлука е повеќе од важна и повеќе од историска. Честа е на оваа генерација да ја донесе оваа одлика. И знам дека оваа генерација ќе се носи рамо до рамо со историските генерации кои донеле навистина исправни одлуки и опстоила Македонија. На 30 септември, секој глас ЗА носи подобра иднина“, посочи премиерот во Виница.

Премиерот во своето обраќање пред присутните на трибината посебно ја нагласи поддршката од светските лидери за членството на Макеоднија во НАТО и ЕУ, како и бројните придобиви кои следуваат со членството како за развојот на Република Македонија, преку усогласување на македонското со законодавствоот на европските земји, така и за придобивките на бизнис секторот, што дополнително ќе донесе нови работни места и просперитет за локалните средини во земјава.

Зборвајќи за референдумот како најголемо средство за изјаснување на секој граѓанин, го повика народот на Македонија, со масовност, како што рече тој, да ги постројат политичарите и да ја изведат Македонија на заслужениот европски пат, после 27 години независност, затоа што како што рече тој, и ние сме европјани и заслужуваме европски живот.

„Свесен е нашиот народ дека конечно дојде време да бидеме дел од светот. А не да останеме сами на светот “, рече премиерот пред граѓаните на Виница.

Премиерот Заев уште еднаш ја повика опозицијата да покаже став и да се приклучи на историскиот момент во кој се одлучува за иднината на земјата потенцирајќи дека сите политичари треба да покажат единство, одговороност и став за иднината, за што како што рече тој е потребно лидерство, а не изговори.

„Јавно го поставувам прашањето. Што ако не успее овој референдум? Што со Македонија? Никој не кажува што со Македонија. Затоа е многу важно да бидеме сериозни и одговорни. Опозицијата исто има одговорност. Лидерство е да заземете вистинска страна и да го водите својот народ, да носиме одлуки. Еве го единствениот став да не обедини сите“, рече премиерот Заев во Виница.

Во своето обраќање тој посебно се обрати и до младите луѓе, потенцирајќи дека оваа одлука е најмногу одлука на младите луѓе во Макеоднија.

На 30-ти септември, премиерот ги повика младите од цела Македонија масовно да излезат и да ја обезбедат својата иднина.

За повеќе фотографии: https://flic.kr/s/aHsmoaqLxm