ME MARRËVESHJEN SIGUROJMË TË ARDHMEN E MAQEDONISË!

Marrëveshja në mes Maqedonisë dhe Greqisë është shansi më i mirë historik për të gjithë qytetarët e Maqedonisë. Marrëveshja është investim në ardhmërinë e Maqedonisë, me të cilën hapëm rrugën e vendit tonë për hyrje në NATO dhe fillimin e bisedimeve për në BE.

Bëhemi anëtare e familjes së NATO-s dhe BE-së, vendet anëtare të cilët gëzojnë zhvillim maksimal ekonomik.

Me marrëveshjen sjellim jetë më të mirë për të gjithë qytetarët dhe ruajmë trashëgiminë historike dhe kulturore.

NUK KA MË FIROM (IRJM)

Me plotësimin e Marrëveshjes do të ndërpritet të vlejë referenca FYROM (IRJM) dhe vendi ynë në Kombet e Bashkuara (KB) do të shënohet si Republika e Maqedonisë së Veriut, e përkthyer në të gjitha gjuhët.

MORËM FTESË PËR ANËTARËSIM NË NATO. NE DO TË JEMI ANËTARI I 30-TË I ALEANCËS

Ftesa ishte e bllokuar nga viti 2008. Me marrëveshjen tejkaluam edhe pengesën e fundit për anëtarësimin tonë në NATO. Na garantohet siguri dhe zhvillim ekonomik.

 

 

SHUMË SHPEJT FILLOJMË BISEDIME ME BASHKIMIN EVROPIAN. PËRGATITJET VIJOJNË.

Kemi statusin e kandidatit nga viti 2005 dhe nga viti 2009, morëm rekomandimin nga Komisioni Evropian. Për herë të parë morëm datën për fillimin e bisedimeve për anëtarësim, si rezultat i Marrëveshjes me Greqinë.

MARRËVESHJA SIGURON MIQËSI DHE BASHKËPUNIM NË MES MAQEDONISË DHE GREQISË

Marrëveshja rrit bashkëpunimin kulturor ndërmjet Maqedonisë dhe Greqisë në sferën e artit, kinemasë, muzikës, teatrove dhe sporteve.

Lehtëson udhëtimet nëpërmjet modernizimit dhe ndërtimin e vendkalimeve të reja kufitare, rrit bashkëpunimin ndërmjet dy shteteve në luftën kundër organizmit dhe krimit ndërkufitar, si dhe terrorizmin dhe krimin ekonomik.

Lexo edhe ti Marrëveshjen dhe bindu në përmbajtjen, mos lejo tjetërkush të vendos në emrin tënd:

Shkarko Marrëveshjen

Македонски јазик – признат и рамноправен

Почитувани граѓани, прочитајте го македонско – грчкиот договор: vlada.mk/mkgrdogovor

Во него стои дека нашиот македонски јазик се потврдува како официјален и ќе се преведува на сите други јазици
(пример – „Macedonian language“).

#ФактиЗаДоговорот

Posted by Zoran Zaev on Wednesday, August 8, 2018

Македонските химна, знаме и грб не се менуваат!

Македонските химна, знаме и грб не се менуваат!

Државните симболи никогаш не беа дел од преговарачкиот процес, ниту се дел од договорот.

Прочитај го и ти договорот и увери се, не дозволувај друг да одлучува во твое име: vlada.mk/mkgrdogovor

Posted by Zoran Zaev on Friday, August 10, 2018

Нема веќе блокади – одиме напред во НАТО и ЕУ!

Со договорот ја минуваме најтешката пречка за членството во ЕУ. Нема веќе блокади – добивме датум за почеток на преговори и покана за членство во НАТО. Македонија ќе биде дел од обединета Европа – засекогаш!

Прочитај го договорот: vlada.mk/mkgrdogovor

#MKвоЕУ #МКвоНАТО

Posted by Zoran Zaev on Saturday, August 11, 2018

Нема веќе блокади – одиме напред во НАТО и ЕУ!

Со договорот ја минуваме најтешката пречка за членството во ЕУ. Нема веќе блокади – добивме датум за почеток на преговори и покана за членство во НАТО. Македонија ќе биде дел од обединета Европа – засекогаш!

Прочитај го договорот: vlada.mk/mkgrdogovor

#MKвоЕУ #МКвоНАТО

Posted by Zoran Zaev on Saturday, August 11, 2018

Македонија во НАТО и ЕУ – Силна економија и подобар живот!

Влезот во ЕУ и НАТО гарантира нови инвестиции и нови бизнис можности – Силна економија и подобар живот за сите граѓани.
Време е за одлука. Одиме напред во НАТО и ЕУ!

Прочитај го договорот: vlada.mk/mkgrdogovor

#MKвоЕУ #ПридобивкиОдЕУ

Posted by Zoran Zaev on Tuesday, August 14, 2018

 

Како дел од НАТО, македонската сигурност е обезбедена, територијалниот интегритет гарантиран, а границите зацврстени.

#МКвоНАТО #ФактиЗаДоговорот

Posted by Zoran Zaev on Saturday, August 18, 2018

Република Македонија во НАТО, рамо до рамо со нашите пријатели и сојузници од САД

Со нашиот влез во НАТО застануваме рамо до рамо со нашите пријатели и колеги од Соединетите Американски Држави, како полноправни сојузници со кои ги делиме одговорностите но и бенефитите.

Македонската војска го запечатува угледот кој го заслужува, гордо носејќи го НАТО амблемот на македонските униформи.

#МКвоНАТО

Posted by Zoran Zaev on Sunday, August 26, 2018

Ministri i punëve të jashtme Nikolla Dimitrov, ju përgjigjet pyetjeve tuaja:

 

ВО ЖИВО: Министерот Димитров одговара на вашите прашања, поврзани со Договорот меѓу Република Македонија и Грција

Posted by Никола Димитров – Nikola Dimitrov on Thursday, August 23, 2018