Димитров: Следниот суштински чекор по патот кон европска Македонија е гласот на 30 септември

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров денеска беше во Охрид. Тој се сретна со градоначалникот Јован Стојановски, а за време на прошетката низ градот се виде и разговараше со граѓани од Охрид и регионот на теми кои се битни за нив.

Како последна активност за време на посетата имаше граѓанска трибина која се одржа во просториите на Општината на град Охрид. Пред преполната сала, министерот Димитров се осврна на предизвиците со кои се соочуваат охриѓани, а како еден од главните предизвици беше идентификуван проблемот со одливот на младите од регионот. „Ова е реален предизвик за Охрид и околината. Младите си одат во потрага за подобар живот, од град со огромен потенцијал. Тоа е нешто што мора да го смениме. Патот до таму не е краток, ниту па лесен и само одговорно и со многу работа ќе стигнеме до целта. Мора да успееме. Важно е да тргнеме по патот, низ вратата, со исправена глава. Следниот суштински чекор по патот кон европска Македонија ќе се случи на 30 септември“ – кажа министерот Димитров.

Министерот се осврна и на економските бенефити од НАТО што во голема мера ќе имаат релативно брз позитивен ефект во Охрид и околината, преку развој на туризмот но со фокус на еколошката одржливост и со внимателно планирање и имплементација на тој развој, со исклучиво важен акцент ставен на заштитата на животната средина.

Активностите на министерот за надворешни работи Никола Димитров викендов продолжуваат во Скопје.